TASTA LA VALL

El pròxim 29 d’octubre se celebrarà l’activitat Tasta la Vall, una passejada gastronòmica pel paisatge agroramader de la Vall d’en Bas. La jornada consistirà en una ruta d’11 km amb diverses parades en espais d’interès. A més, es podran degustar tapes i productes del sector primari, mentre es coneix i es valora la feina que fa la pagesia de la Vall. Les degustacions seran elaborades per restaurants locals propers a la ruta amb aliments elaborats pels mateixos productors agroramaders.

El punt de sortida serà el Parc de l’Estació de Sant Esteve d’en Bas. Des d’allà els excursionsites, que aniran sortint de manera esglaonada, es dirigiran a Can Guidic, on podran conèixer la producció de llegums que es fa des de la Vall d’en Bas. A continuació, es seguirà fins a Mas el Tarrús, on els caminants seran rebuts per la família Bonamaison que es dedica a l’engreix de vedells. Des d’aquest punt, i passant per l’ermita de Sant Simplici (popularment coneguda com a Sant Ximplí), s’arribarà a la Granja de Les Comes, on hi ha les vaques d’en Miquel Vila del Molí del Perer. En Miquel, juntament amb la seva família es dedica a fer formatges, mató i iogurt. Finalment, es caminarà fins al poble dels Hostalets d’en Bas on es farà parada a l’Aulina, una petita explotació de cria de porc i vedella, que a més elabora el seu propi embotits. Un cop feta aquesta darrera parada es tornarà fins al punt d’inici al Parc de l’Estació de Sant Esteve d’en Bas.

Al llarg de tot aquest recorregut, es podrà gaudir de la gastronomia del territori gràcies a la col·laboració dels tres restaurants que es troben a prop de la ruta que farem a peu. El Restaurant L’Hostalet prepararà per a tots els participants una amanida de fesols de Can Guidic amb  verdures confitades, vinagreta de cítrics i sardina fumada. Per la seva banda, el Restaurant Braseria Esteve elaborarà Steak Tàrtar de vedella de Mas La Carrera. Així mateix, el Restaurant Sant Miquel farà les seves postres de iogurt ecològic del Molí del Perer amb compota de poma. Per acabar, també podrem tastar un assortiment d’embotit artesà de l’Aulina i pa amb tomàquet del forn de pa Bataller dels Hostalets d’en Bas.

L’objectiu de la jornada és donar a conèixer els productors agraris i ramaders de la Vall d’en Bas i sensibilitzar sobre la importància de la seva tasca. I és que, el sector primari és essencial per mantenir el paisatge, abastir-nos de menjar i prevenir incendis. Tres coses que es faran ben paleses al llarg de tot l’itinerari. 

L’activitat ‘Tasta la Vall’ està emmarcada en el projecte de promoció de la Transició Agroecològica de la Vall, promogut per l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i dinamitzat pel Grup Motor amb el suport d’Arran de terra SCCL i la direcció de Can Trona- Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas. En aquesta ocasió, a més, hem comptat amb la col·laboració del Grup excursionista GECA i de la Comissió de Festes dels Hostalets.

 De fet, ‘Tasta la Vall’ és la segona acció organitzada per aquest mateix grup, que també va ser el promotor de les accions que s’han dut a terme durant l’estiu de 2023 sota el nom de “Descobreix el que menges, el sector primari obre les portes per festes majors”. Una iniciativa que fou tot un èxit i que va comportar haver de doblar torns de visita, ja que totes les entrades foren exhaurides amb pocs dies. 

Per més informació sobre el preu i les inscripcions podeu entrar a: https://cantrona.koobin.cat o enviar un correu a cantrona@vallbas.cat