La fira etnològica d’origen medieval arriba el 6 de desembre amb un programa ple d’activitats per a tots els públics. Mostra d’oficis antics i d’animals, degustacions gastronòmiques, fira d’artesania, i els habituals taller d’herbes remeieres i ball de la Bruixa Estruga Maigarda.
La vila del Mallol ens endinsarà en la vida de pagès amb un recorregut interactiu i teatralitzat en què podrem veure el bestiar, l’hort i les típiques eines del camp. L’era de la Casa del Veguer esdevindrà un espai de joc per a la mainada i, al llarg del matí, nens i nenes podran passar pel carrer de Dalt a construir un titella articulat en forma de tractor.
Després de la missa, l’Església del poble acollirà la presentació del nou número de la revista Les Garrotxes, que compta amb una secció dedicada al poble del Mallol i un text obra d’en Francesc Ginabreda, nascut al Mallol. Més tard, també en el mateix espai, l’historiador Albert Planas ens parlarà sobre els deportats de la Vall d’en Bas als camps nazis.
El dinar popular al Puig del Mallol acabarà amb un concert de la Ludwig Band. La banda emergent que està revolucionant el panorama català gràcies a les seves lletres agudes i el seu esperit satíric. Aquest grup, amb arrels a Espolla, està immers en la gira de presentació del seu tercer disc ‘Gràcies per venir’. El concert forma part del cicle ‘Circuit Folc’, al qual està adherit l’Ajuntament de la Vall d’en Bas.
Tot seguit, la Bruixa Estruga Maigarda sortirà a ballar acompanyada per la comparsa els Xot’s del Mallol des de l’antiga porta de la vila medieval. Continuarem amb l’espectacle de ball folk participatiu del grup Brunzit Remença i acabarem amb el típic caldo de cloenda per a tots els assistents.
Com a novetat d’aquest any, la fira comptarà amb una parada compartida dels artistes de la Vall d’en Bas i una parada compartida del sector primari, on la gent es podrà informar del projecte de suport a la pagesia que s’està duent a terme.
D’esquerra a dreta: Laura Canalias, tècnica de Cultura; Marc Riera, dissenyador del cartell; Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas; i Isabel Morera, de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa. CC BY-SA
El pregó
L’edició de la fira de 2023 donarà veu a la pagesia. La Vall d’en Bas està immersa en un procés de revalorització del sector primari en què ja s’han dut a terme diverses accions com una diagnosi sobre la situació de la pagesia i diferents activitats per fer valdre els productes que agricultores i ramaderes elaboren a la Vall.
Seguint aquesta línia de promoció de la pagesia, el grup motor del projecte ha escollit com a persona encarregada del pregó la pagesa i veterinària Imma Puigcorbé. Puigcorbé és una figura representativa pel sector agroramader, que ha destacat per la seva defensa de la pagesia tradicional i va esdevenir mediàtica en reivindicar un preu just de la llet per al ramader. Com cada any, podrem seguir el pregó de la fira a les dotze del migdia a la Plaça Major del Mallol.
Disseny del cartell i el programa
El lletissó Marc Riera i Pujol ha dissenyat el programa i el cartell d’aquest any. La seva creació vol destacar, a través del minimalisme i la simplicitat, la importància dels productes locals i de proximitat. Amb el poble del Mallol representant a sota el cistell, vol destacar la connexió entre el poble i els productes que s’ofereixen. És una manera de subratllar la significativa relació entre la comunitat i els aliments que es cultiven i es venen en aquesta fira tradicional de la Vall d’en Bas.
Gastronomia
Durant el dia de Sant Nicolau els restaurants de la Vall associats comptaran amb menús o tapes especials per a l’ocasió. Els comensals podran degustar els plats més típics de la zona amb productes de proximitat i cuina tradicional. Trobareu els destacats gastronòmics al programa de la fira.
Accessibilitat
Per pujar al turó del Mallol, hi haurà el mini bus elèctric de la Vall d’en Bas ‘Vall Clic’, que anirà fent viatges per a la gent a mobilitat reduïda. El punt de sortida del bus serà davant del veïnat de les Olletes. També cal mencionar que l’espai de la cantina comptarà amb unes carpes condicionades amb estufes.