La jornada començarà a les deu del matí amb un avançament dels resultats de l’enquesta d’habitatge. En la xerrada podrem conèixer algunes de les necessitats d’habitatge que han expressat habitants de la Vall d’en Bas i persones que desitgen traslladar-s’hi. L’Àrea d’habitatge de la Diputació de Girona col·labora amb l’ajuntament en la redacció del Pla d’habitatge del municipi i serà qui presentarà els resultats provisionals de l’enquesta, que segueix oberta a més aportacions fins al 29 de febrer. Es pot respondre des de la web de l’ajuntament.
A continuació, parlarem d’habitatge cooperatiu amb Perviure, una cooperativa catalana que impulsa projectes de cohabitatge amb una atenció especial en les relacions socials i la diversitat. A finals de l’any passat, l’ajuntament va adquirir la propietat de l’antiga fàbrica de Can Marguí, a Sant Esteve d’en Bas, on està impulsant un projecte d’habitatge cooperatiu. Perviure ens explicarà en què consisteix aquest projecte i com funciona la modalitat d’habitatge en cooperativa.
A dos quarts d’una, es durà a terme una taula rodona al voltant de les masies i les oportunitats que ofereixen. Comptarem amb:
- Josep Font, un dels comissaris de l’exposició «La vida a pagès. Estudi de la masia catalana» visitable a Can Trona fins al 19 de març;
- Joan Nogué, coautor del llibre L’altre món rural, en què exposa un discurs sobre la ruralitat a partir de la diversitat, els reptes i les experiències pròpies de les persones que viuen en espais rurals;
- Marta Lloret, tècnica en patrimoni cultural, autora del llibre La Caçadora de Masies i activista pel valor de les masies i la seva preservació.
Al llarg de la jornada s’obriran espais per a intervencions del públic amb preguntes, reflexions i debat sobre la qüestió de l’accés a l’habitatge.