Valoració Tasta La Vall 2024

Ahir, dia 27 d’octubre, es va celebrar la Segona Edició del Tasta la Vall, una activitat impulsada per l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i el Grup Motor Alimentem la Vall, amb el suport del GECA, Arran de Terra, el Ministeri per la Transició Ecològica i la Diputació de Girona, que té com a objectiu donar a conèixer els productes i productors locals.

Enguany, la caminada va sortir des de Can Trona, i es va fer una ruta de vuit quilòmetres per Joanetes, on els caminants van poder gaudir del paisatge amb el descobriment de productes locals de màxima qualitat elaborats per productors del municipi.

Al llarg del recorregut, 170 participants van poder gaudir de cinc parades on cinc productors agraris de la Vall d’en Bas van oferir degustacions i van compartir coneixements sobre els seus processos d’elaboració. Els tastos van incloure productes variats que exemplifiquen la diversitat i la qualitat de la producció agrària de la vall: formatges artesans, mel, embotits, carn de xai i de vedella, melmelades i altres productes de proximitat com verdures i patates.

 

En aquesta ocasió es van conèixer concretament els següents productors i restauradors: la Fonda Barris, el Bar Can Pau, la granja del Molí del Ferrés, la Carnisseria d’en Bas, Menja’m – Serrat Agrocuina, Mas la Coromina, Mel Puigsacalm i l’explotació ramadera de Mas Grabolosa.

Aquesta activitat posa en relleu la col·laboració entre productors, elaboradors i restauradors; una unió que reforça la cohesió d’un municipi compromès amb els valors del territori, la qual cosa és essencial per mantenir viu el sector primari, assegurar la sostenibilitat econòmica local i promoure una gastronomia de qualitat. Aquesta i d’altres activitats, com “Descobreix el que menges”, ajuden a mantenir vives les pràctiques agràries que modelen el paisatge i sostenen la biodiversitat del territori.


Finalment, ‘Tasta la Vall’ també reivindica la importància que la població consumeixi productes del sector primari local, fent conscients els participants que cada compra pot marcar una diferència.

Optar per aliments de proximitat no només garanteix accés a productes frescos i de qualitat, sinó que contribueix a sostenir el model agrícola tradicional de la vall, reduint intermediaris i minimitzant l’impacte ambiental.