Els arqueòlegs de la UAB estudien l’estructura dels hàbitats del jaciment de la Dou

Aquest estiu els arqueòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona estan estudiant l’estructura d’hàbitats de neolític antic que hi ha al jaciment de la Dou. Com és habitual, la Vall d’en Bas és durant dues setmanes un espai de recerca arqueològica que enguany s’ha centrat en estudiar l’estructura domèstica d’un dels jaciments més importants del municipi. En les excavacions enguany s’ha trobat un fosar i restes de ceràmica. Els treballs d’investigació es fan en el marc del Campus d’Arqueologia de la Vall d’en Bas de la UAB, que existeix gràcies al conveni entre l’Ajuntament i la pròpia institució. Amb els treballs d’aquest estiu es finalitza la primera etapa, iniciada el 2005, d’excavacions del neolític antic al jaciment de la Dou. Encara queda, però, per investigar les restes localitzades fa tres anys de l’època del bronze final. Aquest 2017, tots els grups de recerca del país finalitzen els projectes d’investigació que fa quatre anys es van iniciar, a l’espera que per l’any que ve es posin en marxa nous projectes marc que encara no han estat escollits ni se’n han determinat les cronologies.

Més enllà dels treballs sobre el terreny, cada estiu els arqueòlegs de la UAB també fomenten la difusió del patrimoni arqueològic del municipi amb actes oberts a la ciutadania. El passat dissabte, el codirector del jaciment de la Dou, Javier Camara, va explicar els processos i la tècnica de producció de la ceràmica durant el neolític, així com la ceràmica al jaciment de la Dou, que gran part era de producció basàltica. Càmera també va explicar les xarxes comercials que hi havia al neolític en la producció i venda de ceràmica. A la xerrada hi van assistir una quarantena de persones que van sortir-ne molt satisfets, sobretot per la vesant didàctica del discurs del jove arqueòleg de la UAB.

Pel que fa a la recerca arqueològica, aquest any els investigadors tornaran a la Vall d’en Bas a la tardor. Ho faran per realitzar prospeccions sobre el terreny en alguns indrets del municipi en els que se sospita que podrien haver-hi més zones arqueològiques. Fins al moment a la Vall d’en Bas s’han localitzat 5 jaciments, però es calcula que podria haver-n’hi una vintena.

arqueologia 1

 

arqueologia 2