L’Auditori de Can Trona acollia avui la presentació de l’inici de la col·laboració entre el Centre for Folklife and Cultural Heritage de l’Smithsonian, amb seu a la ciutat nord-americana de Washington, la direcció general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas. El projecte conjunt, consistent en la elaboració d’un inventari del patrimoni cultural intangible de la Vall d’en Bas, servirà com a punt de partida per a fer una diagnosi de futur del model de Vall que es vol assolir en els propers anys. És la primera vegada que es fa un inventari d’aquestes característiques no sobre un sector concret del territori sinó sobre la totalitat d’un municipi.
La directora general de Cultura Popular, Àngels Blasco, ha explicat que el projecte neix a partir de la participació de Catalunya a la darrera edició del Smithsonian Folk Festival, que va comptar amb la presència, entre d’altres, d’artesans de la Vall d’en Bas, per donar a conèixer el territori català. Ha remarcat que la idea és posar a disposició de la ciutadania el resultat d’aquesta radiografia del patrimoni intangible de la Vall d’en Bas i s’ha mostrat optimista amb aquest projecte que preveuen que tingui una durada inicial de dos anys, tot i que, ha explicat que aquest tipus d’inventaris estan en constant actualització.
Per la seva banda, el director del Centre for Folklife and Cultural Heritage de l’Smithsonian, Michael Mason, ha volgut posar en valor el territori de la Vall d’en Bas, per la gran activitat associacionista que s’hi viu i pel fet que està format per set pobles, cadascun d’ells amb les seves particularitats, que li confereixen unes característiques que el fan ideal per a dur-hi a terme aquest projecte pilot, extensible després a d’altres indrets. Mason ha dit que “L’associacionisme és molt important a Catalunya i aquest fet la distingeix d’altres llocs del món” i que, des de la institució que representa, estan molt il·lusionats amb aquest projecte.
L’inventari, que s’ha posat en marxa des d’aquest dilluns, pretén salvaguardar l’essència i la identitat local, fomentar un major compromís de la comunitat respecte a la cultura i el patrimoni, desenvolupar solucions sostenibles a nivell cultural i econòmic, facilitar la interacció social i la cohesió entre els pobles de la Vall d’en Bas.