Aquest passat dissabte ,19 de juny, s’ha fet el darrer taller del cicle d’etnobotànica a Can Trona. Amb aquest acte s’acomiada també el curs 2020-2021 al Centre de Cultura i Natura de la Vall. En total, hi han passat 4.578 persones de setembre a juny en les diferents activitats i persones ateses també per informació turística.
L’estiu 2021 a la Vall d’en Bas hi haurà programades diferents apostes culturals d’institucions, associacions i també des de Can Trona que es detallaran properament. En aquesta línia hi haurà sortides, exposicions i la divulgació de les excavacions del jaciment de la Dou.
Per tot això i arribats a aquestes dates des de l’equip de Can Trona, tenim ganes de fer una mica de balanç dels cicles que, enguany, hem impulsat per a reivindicar que el canvi més gran, a vegades neix als llocs més petits. Aquest curs 2020-2021, hem apostat per cicles d’activitats alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), convertint-nos en agents de canvi i transformació al món rural. I ho hem volgut fer unint cultura i natura, defensant l’estreta relació que existeix entre aquests dos àmbits de coneixement.
Per demostrar-ho, diferents artesans ens han ensenyat com es pot reduir el nostre impacte ecològic i ens han ajudat a descobrir formes de consum alternatives i respectuoses amb la natura. En aquest sentit, s’han realitzat les sessions per aprendre a construir un mur de pedra seca de forma tradicional, teixir cistells i plates de vímet (substituts perfectes de les bosses i recipients de plàstic), elaborar sabó de forma natural, confeccionar compreses de tela per tal de deixar enrere els químics i el plàstic; fer remeis amb herbes, reconèixer plantes silvestres comestibles i elaborar ratafia de forma artesanal.
També s’han organitzat sortides guiades per biòlegs i ambientòlegs que han ensenyat als participants a identificar i valorar els diferents éssers vius que ens envolten, i com són d’importants per la nostra supervivència i benestar. A més, mitjançant altres activitats divulgatives com teatre de petit format, seminaris, conferències i el muntatge d’exposicions itinerants, hem propiciat la participació ciutadana i l’intercanvi d’opinions respecte d’actuacions que poden tenir un fort impacte sobre el municipi i la comarca en l’àmbit ambiental, però també pel que fa a altres qüestions importants pels ODS com poden ser la igualtat de gènere o la recuperació de la memòria històrica.
En referència a aquesta darrera qüestió, s’ha realitzat un vídeo sobre Vicens Tayant (veí dels Hostalets supervivent dels Camps Nazis) que podeu trobar al Canal de You Tube de Can Trona, s’ha coorganitzat la jornada sobre els maquis i els itineraris de memòria, s’ha obert un nou itinerari amb senyalització del Memorial Democràtic i s’ha col·laborat amb l’Associació de Veïns d’en Bas i el PEHOC per a realitzar xerrades sobre patrimoni i monumentalitat.
Per acabar, no ens podem oblidar de les activitats dirigides a escolars i famílies que s’han propiciat des de Can Trona. Els nens i nenes de la Vall i de la Garrotxa han tingut la possibilitat d’aprendre a tenir cura del seu entorn amb activitats especialment pensades per ells. I és que per estimar i protegir, primer cal conèixer. En aquest àmbit cal remarcar especialment la publicació del conte “El Secret de la Vall” de Nina Bach i Gemma Comalada, que vol transmetre precisament la necessitat d’estimar la natura i que podeu adquirir en el mateix centre.
Finalment ens sentim orgulloses d’haver fet possibles totes aquestes activitats gràcies a la col·laboració i al treball enxarxat que s’ha dut a terme amb associacions i institucions com La Iera (Associació d’artesans i creadors de la Garrotxa), les Àvies Remeieres de la Garrotxa, L’Escola Orígens de Bioconstrucció, el Col·lectiu Eixarcolant que treballa per a la recuperació i divulgació dels coneixements i usos de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals, l’Associació de Veïns d’en Bas, el PEHOC, l’Amical d’Antics Guerrillers, el Memorial Democràtic, el Sismògraf d’Olot, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el CASG, el Grau d’Il·lustració Científica de la UdG i la Fes d’Olot, l’Smithsonian, així com artesanes i persones autònomes molt potents com l’Ona Trepat, la Laura Serrano, la Txell Coll, l’Eva Rosich, en Romero Roig, en Fran Trabalon i la Marta Aumatell.
Si voleu més informació sobre cada una de les activitats en concret, podeu consultar: http://www.cantrona.cat/recull-dactes.html