Aquest dimarts al vespre, Can Trona tornava a organitzar una activitat pensada per a conèixer millor el patrimoni natural de la Vall d’en Bas. En aquest cas concret, l’entorn i la fauna nocturna.
Aquesta sortida per fer una descoberta de nit va ser guiada pel biòleg Romero Roig. Els participants, una vintena de persones, van descobrir els diferents sorolls que emeten insectes com el saltamartí i el grill; les aus nocturnes com el xot, el gamarús o el mussol comú; i els amfibis que també es fan sentir de nit, com el tòtil. A més, van identificar excrements de petits mamífers com el gorjablanc, van conèixer anècdotes sobre els ratpenats i les cuques de llum i van experimentar la sensació de moure’s per la foscor en un entorn natural.
Les places es van exhaurir de seguida, ja que com ve passant des de l’inici de la pandèmia, ha calgut reduir considerablement els aforaments per tal d’adaptar-se a les mesures dictades des del PROCICAT.
Amb aquesta activitat es clou el cicle d’activitats divulgatives de descoberta natural d’aquest any. Fins aquest 2021 a Can Trona – Centre de Cultura i Natura no hi havia hagut una programació contínua d’activitats de natura. Aquesta primera experiència ha tingut una gran acollida i, per tant, ha obert una nova línia d’actuació que de ben segur continuarà el 2022, ja que tant els usuaris com la direcció del centre ho valoren de forma molt positiva.
Al llarg d’aquest any, més de cent persones han après sobre la delicada relació que existeix entre la fauna i flora locals. I que per a preservar els ecosistemes terrestres és necessari conèixer-los bé per a poder respectar-los i que es mantingui, així, l’equilibri de tots els cicles naturals.
A més de la sortida nocturna d’ahir s’han fet sortides d’observació d’aus migratòries, amb l’ornitòleg Fran Trabalón, de neteja de la llera del riu Fluvià amb el biòleg Nando Loras o de descobriment d’insectes i altres invertebrats amb Romero Roig. Unes activitats que han estat fonamentals perquè els i les participants coneguin millor el patrimoni natural de la Vall d’en Bas. Un municipi amb un paisatge singular molt ric i sensible que acull una mostra molt representativa i diversa de fauna. Una fauna que és poc coneguda, i que sovint està infravalorada. Parlant amb la mainada que a vegades ve a les sortides, ens hem adonat que a vegades coneixen millor els animals exòtics que els animals de bosc més propers com el gorjablanc, la geneta o el tòtil.
Per acabar també volem recordar que al llarg d’aquest any Can Trona ha sigut punt de trobada de diverses associacions i organitzacions que defensen un territori i una mobilitat més sostenible, amb menys infraestructures per vehicles rodats i major inversió en la protecció ambiental i la salut. Amb tot això el Centre de Cultura i Natura de la Vall s’està posant les piles per tal de complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i millorar així el seu compromís ambiental.