Aquest divendres a les 7 de la tarda s’inaugura a Can Trona l’exposició dedicada als Remences que ha comissariat la historiadora Rosa Lluch.
Si voleu participar-hi, us heu d’inscriure: https://forms.gle/Qnbye9cRzHzjFKxT8
L’exposició explica com vivia la pagesia de l’època, per què la causa que defensava- la lluita contra els mals usos feudals- va ser tan important en el passat i perquè ho és encara en el present. I és que, aquests fets històrics han influït en la configuració de la Catalunya actual. Així doncs, parla de Francesc de Verntallat, de Pere Joan Sala, de les revoltes, però també de la interpretació que se’n fa des de l’actualitat. I és que encara hi ha molts símbols i tradicions que tenen a veure amb el fet remença. I fins i tot més referències de les que ens pensàvem a discursos polítics i fins i tot a les xarxes socials, sobretot a Twitter.
La idea va sorgir arran de la col·laboració de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas amb el Campus de Patrimoni Cultural i Natural de la UdG. Els quals van nomenar a Rosa Lluch comissària de l’exposició pel seu ampli coneixement acadèmic en la matèria. Lluch, llicenciada en Història Medieval i Paleografia i professora de la Universitat de Barcelona, es va doctorar precisament amb una tesi titulada Els remences de l’Almoina del Pa de la Seu de Girona (segles XIV i XV).
De seguida es va voler involucrar a més institucions per a poder fer un projecte encara més gran. Per això també han col·laborat l’Ajuntament de les Planes d’Hostoles, el de Sant Feliu de Pallerols i el d’Amer i el Centre de Recerca d’Història Rural de la UdG. D’aquesta manera l’exposició va anar creixent i va anar incorporant més enllà de la història general també microhistòries de cadascun de les localitats col·laboradores.
En Xavier Solé de l’empresa Disseny Visual, a qui es va fer l’encàrrec de dur a terme la part gràfica ha apostat per a un disseny modern, fet amb diferents cubs per tal que l’exposició sigui fàcilment montable i desmontable, ja que està concebuda per ser itinerant i poder passar per a tots els municipis col·laboradors, i també per tots aquells que la desitgin exposar un cop acabada la itinerància interna.
Aquesta exposició pretén ser el punt de partida d’una col·laboració que vol anar encara molt més lluny propiciant cicles de xerrades i altres tipus d’accions entorn de la història dels remences entre altres iniciatives.