Can Trona no atura la seva activitat i programa activitats per a tots els gustos i sensibilitats

Divendres i dissabte una seixantena de persones, entre els dos passis que es van oferir, van poder gaudir del Documental del Mes. Els amants dels audiovisuals i el cinema van poder visualitzar un reportatge elaborat amb molta cura, que parlava sobre agressions sexuals, però sobretot dels conceptes de “consentiment” i “desig” necessaris en qualsevol relació per tal que aquesta sigui sana i respectuosa. A partir de diversos testimonis, tant d’homes com de dones, que  aportaven el seu punt de vista es van anar desgranant diversos relats personals, dubtes morals i sentiments molt íntims, que acaben fent pensar a l’espectador que qualsevol es pot trobar en aquest tipus de situació i que, per tant, cal fer encara molts passos endavant per tal de millorar l’educació sexual i de gènere de la societat.
De fet, la temàtica del documental era d’una gran actualitat, ja que des del març del 2020 l’Estat Espanyol va aprovar una nova llei, segons la qual el consentiment explícit en una relació sexual és necessari per tal que aquesta no sigui considerada una agressió. Un tema que també fou objecte de debat arran de les sentències de “La Manada”.  La conclusió final del film és que ‘Només sí és sí’.

El mateix dissabte, i paral·lelament al que passava a l’auditori, a l’aula pedagògica del mateix centre de cultura i natura es van dur a terme dues sessions, de deu persones cadascuna, d’un taller de vímet i fibres vegetals amb l’artesana i escultora Ona Trepat. Es tracta de la primera activitat d’un cicle de tres tallers, amb els quals es pretén reivindicar la cultura popular, l’artesania i la necessitat de retornar als orígens i d’apostar per a  un desenvolupament sostenible. I és que si es va decidir començar amb una classe per aprendre a trenar vímet fou perquè es tracta d’una tècnica que molt poques persones coneixen i que es podria considerar patrimoni immaterial, però també perquè els recipients d’aquests tipus: cistells, safates, porta ampolles, poden ser uns grans substituts de les bosses i els recipients de plàstic.

Tots els usuaris del taller van quedar-ne molt contents i van poder marxar amb la seva pròpia safata de vímet elaborada amb la tècnica del cul de queixal. I la majoria van manifestar les ganes de tornar a repetir l’experiència per a poder seguir avançant i poder elaborar encara més elements amb fibres vegetals.

El proper cap de setmana, i seguint amb aquesta filosofia d’aquest primer taller, es durà a terme una classe per aprendre a fer sabó amb Òria Vertedero i, la primera setmana de febrer, es podrà aprendre de teixir el marc d’un mirall amb macramé amb l’artesana Txell Coll. Les places d’ambdós tallers ja estan exhaurides.
Finalment, pels que només van voler venir a fer una volta sense quedar-se a cap activitat, també van poder fer-ho, ja que actualment a Can Trona hi ha dues exposicions itinerants que estan tenint molt bona rebuda: la d’Il·lustració Científica dels alumnes del Grau d’Il·lustració de la Fes Olot i la de “La Frontera Sud” de Martí Albesa.