Aquesta primavera Can Trona torna a apostar pel desenvolupament sostenible, en aquesta ocasió per a fer valdre el patrimoni natural de la Vall d’en Bas. Després d’un hivern de tallers i activitats a l’interior, ha arribat l’hora de donar peu a les sortides a l’exterior. Concretament s’ha organitzat un cicle de quatre sortides per a treballar l’ODS 15, que tracta de la conservació dels ecosistemes terrestres, fent especial esment en la necessitat d’aturar la destrucció dels hàbitats naturals i preservar la biodiversitat.
Per preservar els ecosistemes terrestres és necessari conèixer-los bé, incorporar la gestió ecosistèmica en la planificació del territori, així com protegir les espècies amenaçades i garantir una bona gestió dels espais protegits. Un primer pas per aconseguir tots aquests objectius és que la població sigui conscient de les espècies que viuen al seu entorn. És per això que s’han volgut organitzar aquestes sortides amb experts del territori com l’ornitòleg Fran Trabalon i el biòleg Romero Roig, ambdós residents a la Garrotxa.
La primera sortida tindrà lloc el 17 d’abril de les 9 del matí a la 1 del migdia. Ens trobarem a l’aparcament de Can Trona, lloc des del qual sortirem a peu per a poder observar els ocells de la Vall d’en Bas. Cal dur prismàtics de casa. La mateixa activitat es tornarà a repetir el diumenge 9 de maig en les mateixes hores i lloc de sortida, però la zona d’observació serà una altra. Aquestes dues excursions, guiades per Fran Trabalon, estan coorganitzades amb la delegació a la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) per la qual cosa seran gratuïtes. Cal reservar enviant un correu a cantrona@vallbas.cat.
D’altra banda, des de l’àrea de cultura i turisme de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, s’han volgut organitzar dues sortides més per acabar de completar el cicle, les quals s’han encomanat al biòleg Romero Roig. Així doncs, dissabte 8 de maig i el diumenge 16 de maig de 10 del matí a 2 del migdia, hi haurà dues activitats més. La primera que es titula “Seguint el rastre” s’ha programat per aprendre a interpretar petjades, excrements, restes de menjar, caus i corriols que donin pistes dels animals que viuen al bosc. La segona, “Invertebrats: petits desconeguts”, vol donar a conèixer els animals invertebrats de la Vall d’en Bas; s’aprendran tècniques de captura innòcues, es faran observacions detallades i es coneixeran els principals grups i estratègies que tenen per sobreviure. El preu d’aquestes dues darreres activitats és de 2 euros per persona. El punt de trobada serà l’aparcament de Can Trona, des d’on es sortirà amb bicicleta fins a la zona de l’observació. Cal, per tant, que cadascú vingui amb la seva pròpia bicicleta, a diferència de la dels ocells que es farà a peu. Es tracta de sortides amb un aforament reduït i, per tant, cal reservar enviant un correu a cantrona@vallbas.cat