El sector primari de la Vall d’en Bas obre les portes per les festes majors

Després de l’èxit de l’any passat, la iniciativa torna amb un programa ampliat d’activitats que permetran als ciutadans endinsar-se en el món de la producció local durant les festes majors de la Vall d’en Bas.

Amb l’objectiu de promoure el consum de producte local i reforçar els vincles entre consumidors i productors, el grup motor Alimentem la Vall, amb el suport de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, presenta la segona edició de la campanya ‘Descobreix el que menges. El sector primari obre les portes per les festes majors’. 

Conèixer les granges i obradors del nostre territori ens permet entendre millor els processos que hi ha darrere de cada producte, des de la sembra i la cria fins a l’elaboració i la distribució. Aquesta connexió directa amb els productors locals ens proporciona una garantia de qualitat i transparència, alhora que ens permet apreciar l’esforç i la dedicació que es necessiten per produir aliments saludables i sostenibles. A més, consumir productes locals ajuda a mantenir vives les tradicions i pràctiques agrícoles que formen part de la nostra identitat col·lectiva.

Les inscripcions per totes les activitats tenen un cost de 3 euros per persona. Les entrades es poden adquirir a https://cantrona.koobin.cat/ fins a esgotar l’aforament.

Programació

Enguany, la campanya inclou un ampli ventall d’activitats repartides per diverses festes majors. A continuació, detallem el programa:

  • Visita, tast i taller d’elaboració de melmelades a Mas Rubió. En el marc de la festa major de Joanetes. Dissabte, 20 de juliol, de 11:30 h a 13:00 h:  Descobreix els secrets de la confecció de melmelades artesanals amb una visita a Mas Rubió. Els participants podran aprendre el procés complet, des de la selecció de les fruites fins a la cocció i envasat, i tindran l’oportunitat de tastar una varietat de melmelades casolanes. A més, cada participant podrà elaborar la seva pròpia melmelada per endur-se a casa.
  • Taller d’aprendre a fer formatges frescos amb Cal Vigatà. Al Local Social de la Pinya dins els actes de la festa major. Dissabte, 27 de juliol, de 10:00 h a 13:00 h: En aquest taller pràctic, els assistents aprendran les tècniques bàsiques per fer formatge fresc. Guiats per en Valentí de Cal Vigatà, descobriran els passos essencials des de la llet crua fins al producte final. Al final del taller, podran degustar els formatges elaborats.
  • Presentació del recull de contes “A pagès al Baix Montseny” de Cristina Clavell, seguida d’un tast de producte local. Als Hostalets, als camps de Mas El Tarrús. Dissabte, 10 d’agost, a les 11:00 h:  L’autora Cristina Clavell presentarà el seu recull de contes inspirats en la vida rural del Baix Montseny. Després de la presentació, els assistents podran gaudir d’un tast de productes locals.
  • Visita a la cooperativa Verntallat, amb tast de producte local. En el marc de la  Festa Major de Puigpardines. Dimecres, 14 d’agost, a les 11:30h: Uneix-te a una visita guiada per la cooperativa Verntallat, on podràs veure de prop el funcionament d’una cooperativa agrícola. Aprendràs sobre les diferents etapes de producció i els esforços per mantenir la sostenibilitat i qualitat dels productes. Al final de la visita, hi haurà un tast de productes locals.
  • Visita a Can Gori, amb tast d’embotits. En el marc de la Festa Major de Sant Privat. Dissabte, 17 d’agost, a les 10:00 h: Aquesta visita permetrà als participants conèixer el procés d’elaboració d’embotits artesanals a Can Gori. Des de la selecció de la carn fins a l’assecat i curació, podràs seguir cada pas i entendre la dedicació que hi ha darrere de cada producte. El tast final inclou una varietat d’embotits que destaquen per la seva qualitat i sabor.
  • Visita a Can Ramonich, amb tast de carn de poltre de Can Pastoret. Divendres, 24 d’agost, a les 18:00 h. Descobreix les finques de Can Ramonich. La visita inclou una explicació detallada del procés de producció i un tast de carn de poltre, coneguda per la seva tendresa i valor nutritiu. 
  • Visita al Mas la Carrera, amb tast de producte local. Dissabte, 21 de setembre, a les 11:00h:  Visita als prats de Mas la Carrera de Sant Esteve d’en Bas. Els participants tindran l’oportunitat de conèixer els productors, entendre els mètodes de cultiu i elaboració, i gaudir d’un tast d’hamburguesa de les seves pròpies vaques.