El projecte SomVallBas examina els efectes de la Covid a la Vall d’en Bas

SomVallBasCovid

El projecte #SomVallBas dedicarà els propers mesos a analitzar la incidència de la Covid-19 en diferents aspectes de  la ciutadania de la Vall d’en Bas. Aquesta iniciativa, que compta el suport de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, i es canalitza amb la fundació Smithsonian, s’ha vist afectada també per les conseqüències de la pandèmia i ara en vol fer una radiografia a fons.

Per aquesta raó, el projecte també vol tornar a copsar com ha canviat la realitat de la Vall l’arribada d’aquesta pandèmia. La iniciativa incidirà en aquest tema amb una sèrie de trobades i preguntes per fins a sis canals de comunicació diferents i trobades virtuals.

El projecte SomVallBas anava per la seva tercera part del projecte aquesta primavera però la pandèmia ho ha capgirat tot. Aleshores es va decidir aturar-lo perquè no es podia fer amb la mateixa facilitat que donava el contacte humà, la proximitat i les trobades dels diferents veïns. D’aquí n’ha nascut el que s’ha batejat com el SomVallBas Covid-Express.

COVID-Express és un espai i un temps de trànsit entre l’abans de l’esdeveniment de la pandèmia global i el dia que hi hagi immunitat col·lectiva i l’activitat social es pugui reprendre sense necessitat de distanciament social. És un espai de participació, reflexió i també d’actuació.

El nom ve perquè es vol  que les comunitats de la Vall d’en Bas sàpiguen que no només són elles les que pateixen els efectes de la pandèmia sinó que es veu el gran impacte d’aquest virus en les pràctiques i expressions vives. Tot plegat comporta:

1.       Mantenir la conversa entre les comunitats i el projecte de sostenibilitat cultural SomVallBas cercant formes d’anar més enllà del distanciament social.

2.       Actualitzar les tres primeres categories (paisatge, pobles i vida rural, i valors) de les dades extretes l’estiu 2019 mitjançant un nou qüestionari i sis canals per a contestar-lo.

3.       Catalogar i analitzar les noves dades a més de fer el retorn a les comunitats fent servir els sis canals imposats pel distanciament social.

4.       Programar una acció per donar visibilitat a aquella expressió o tradició que més creuen els membres de les comunitats està patint (exposició telemàtica, llibre dels avis, manifest de sostenibilitat cultural).

Les vies per participar-hi són vàries:

a) per carta a través d’unes bústies
b) Google forms amb el codi QR que hi ha dins la revista municipal ‘la Vall Bull’
c) missatge de veu de Whatsapp
d) Piulant amb els hashtaggs #somvallbas #covidexpress
e) Instagram
f) per Zoom amb una sèrie de trobades previstes els dijous al vespre a partir del proper dia 15. 
SomVallBasCovidZoom

 

Sobre SomVallBas

SomVallBas és un projecte de sostenibilitat cultural que pretén juntament amb les veïnes i veïns, associacions i entitats de la Vall d’en Bas descobrir quin és el patrimoni immaterial més preuat, i en un procés de co-creació cercar les estratègies per fer-lo sostenible. Per això, l’estiu 2019, es va fer un treball de camp, on una vintena d’estudiants van passar casa per casa, van gravar els veïns mentre explicaven diferents temes i aspectes que els definien. Per alguns eren les festes majors, per d’altres les fonts, però sense cap dubte allò més repetit eren paisatge, la vida rural i els seus valors. Després del treball de camp, el novembre i desembre passats es van fer les reunions de retorn de material. 

Sobre l’Smithsonian

El Centre de Tradicions Populars i Patrimoni Cultural de la Smithsonian Insittuion, que dirigeix Michael Mason, acaba de complir 53 anys i té com a objectiu fomentar la comprensió i la sostenibilitat cultural mitjançant la investigació, l’educació i el compromís de la comunitat. La Vall d’en Bas ha estat objecte d’interès perquè amb 3.000 habitants té 52 associacions i entitats.

De fet, Michael Mason, que ha participat des de Washington a la roda de premsa, ha pogut explicar que la iniciativa va desperar interès quan es va presentar a un Fòrum Internacional sobre Patrimoni Immaterial.