Emotiva jornada dedicada als maquis a Can Trona

La Vall d’en Bas ha celebrat aquest cap de setmana una jornada dedicada a ‘les rutes dels maquis’ en el marc dels camins de memòria i paisatge.

La part més emotiva s’ha fet a l’exterior de Can Trona, equipament que ha acollit l’esdeveniment i que ha consistit amb la inauguració del plafó de senyalització de la ruta dels maquis en el tram que comprèn la Vall d’en Bas i Manlleu, que ja forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria. La descoberta del plafó ha anat a càrrec de Teresa Arellano Gómez-Rey (que ha acudit expressament des de Madrid per a aquesta jornada) i Remei Martí, que són familiars dels maquis Josep Gros i Lluís Martí Bielsa. Aquest últim, per exemple, va fer la ruta per dur una impremta fins a Barcelona.

Al llarg de tot el dissabte es van fer una sèrie de conferències i xerrades per tal d’oferir context sobre els maquis i la importància de la ruta que creuava la Vall d’en Bas aprofitant el camí ral. Es va posar de manifest, entre d’altres, una constant històrica que és que la muntanya és sinònim de refugi i això és present al territori català i espanyol, com va relatar Jaume Font i Garolera, professor de Geografia de la Universitat de Barcelona. De fet, la pròpia geografia de l’entorn de la Vall d’en Bas i rodalies ha facilitat la interconnexió i els amagatalls.

L’investigadora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Saida Palou, va fer una conferència sobre el turisme en espais de memòria. Una altra professora de la UdG, Mita Casacuberta, va posar en valor com la literatura ajuda a posar en valor els paisatges i, en el cas concret que es presentava, el dels maquis. Casacuberta va assenyalar el cas de Sant Iscle de Colltort com a exemple de lloc de memòria de la Garrotxa.

Ja a la tarda, es van seguir les presentacions amb Ernest Cañada, investigador Alba Sud, parlant de com el turisme i les memòries col·lectives lluiten contra la impunitat. Just després els assistents van poder veure en primícia les primeres imatges del documental de Marc Planagumà entorn al considerat com a últim maquí olotí, en Cisquet. ‘Els últims passos de Ramon Vila i Capdevila’ veurà la llum properament.

La part de les jornades es va tancar amb la ruta dels maquis. La jornada es va fer des de l’Auditori de Can Trona i es va poder seguir en directe a través del canal de Youtube de Can Trona. L’esdeveniment es va organitzar de manera conjunta amb diferents associacions i entitats com el Memorial Democràtic de Catalunya.