EL PROGRAMA D’ENGUANY ARRIBA CARREGAT DE NOVETATS, PERÒ MANTENINT LA TRADICIÓ
Enguany la Fira de Sant Nicolau arriba carregada de novetats. En primer lloc, s’ha decidit substituir el tradicional concurs de dibuix, per un taller d’elaborar un titella articulat de la Bruixa Estruga Maigarda, l’emblema de la faràndula del poble, que anirà a càrrec de l’Àngel Rigall. A partir de les 10.30 h. i al llarg del matí les famílies podran anar passant per la Plaça Major i elaborar el seu propi titella, guiats per l’artista del Mallol. Seguidament, a les 11.15 h. la mainada podrà gaudir de l’espectacle familiar “Històries Nadalenques” de la Cia Alma i la Mar de Contes.
Una altra novetat d’aquest 2022, és que hi haurà un concert de primer nivell a les 17h de la tarda. Es tracta del duet format per Jaume Arnella i Biel Majoral, pares del folk a Catalunya i a Mallorca, respectivament. El concert forma part del Circuit Folc, una iniciativa del grup Enderrock per a disseminar la música d’arrel a tot el territori català.
Arnella i Majoral, han recorregut els països catalans al llarg de la seva vida recollint cançons populars i tonades que formen part del nostre patrimoni immaterial. De la seva experiència acumulada, en sorgirà un diàleg únic amb un intercanvi d’anècdotes i experiències. Entre tots dos sumen més de cent anys als escenaris. Ambdós aniran acompanyats de Delfí Mulet a la guitarra i Ferran Martínez a l’acordió.
A més de tot això, les persones que pugin al turó del Mallol el dia 6 de desembre, també es trobaran l’essència rural de la Fira de Sant Nicolau, ja que com sempre es podrà gaudir de la mostra d’oficis i animals, de la fira d’artesans, els jocs gegants de Quiràlia, així com el taller de plantes remeieres. Com és habitual també hi haurà una xerrada a l’Església a les 12.30 h, aquest any titulada “Nobles, cultes i poderoses. Les vescomtesses de Bas a l’Edat Mitjana” a càrrec de Miquel Àngel Fumanal president del PEHOC. També es mantindrà la passejada i el Ball de la Bruixa Estruga Maigarda acompanyada dels Xot’s del Mallol, i el ball popular participatiu que es fa a la Plaça a les 18.30 amb el grup de músics local: Brunzit Remença. Tot plegat, acabarà a les 19.30h amb el mític caldo de cloenda. Només afegir, que, com sempre, la Fira comptarà amb el servei del Trenet (Tricu-Tricu) per la gent que no pugui pujar caminant o qui en vulgui gaudir), així com amb una cantina on es podrà esmorzar i dinar.
EL PREGÓ
Aquest 2022 el pregó anirà a càrrec de Manel Alías Tort, periodista de TV3 i Catalunya Ràdio nascut a Berga el 1977, que s’ha fet especialment conegut per a ser el primer corresponsal dels mitjans catalans a Moscou, i enviat especial de Televisió de Catalunya per cobrir la inversió russa d’Ucraïna.
L’hem volgut portar enguany a la Vall, ja que com a municipi hem estat directament vinculats amb aquest conflicte, d’una banda, perquè vam tenir durant molts mesos refugiats ucraïnesos acollits a l’Alberg. I d’altra banda, perquè tenim una veïna de la Vall, l’Irina Yakuts, que aquest passat mes de setembre va organitzar una cursa solidària “La Cursa de la Cabra” els beneficis de la qual van anar 100% pels nens i nenes d’Ucraïna.
A més a més, el periodista està de molta d’actualitat perquè darrerament, ha publicat 2 llibres: Rússia l’escenari més gran del món i L’última victòria de l’URSS, que després del Pregó anirà a signar per a qui els vulgui comprar a la parada que enguany tindrà la llibreria Isop a la Fira.
EL DISSENY DEL CARTELL I EL PROGRAMA
El cartell i el programa d’aquest any han estat dissenyats per la il·lustradora Bea Puig, veïna de Can Trona. La Bea fa poc que s’ha establert a la Vall d’en Bas, però s’ha implicat de ple en la vida del municipi, ja que és una de les persones autònomes que treballen des del Coworking de Sant Privat, a Cal Monjo i s’ha ofert també per a impartir tallers d’aqüarel·la i estampació.
La Bea treballa com a il·lustradora tèxtil d’estampats per marques com Zara i Mango, entre d’altres. A més també ha pintat murals i creat diversos cartells per esdeveniments d’arreu.
Amb aquest disseny ha captat molt bé l’essència de la Fira amb el barret de la Bruixa com a protagonista que simula el puig del Mallol i a dins els ramaders, artesans i representants dels oficis tradicionals i músiques i balls tradicionals.
COL·LABORACIÓ DE L’ASSOCIACIÓ DE TURISME I COMERÇ
Durant el dia de Sant Nicolau els Restaurants de la Vall associats comptaran amb menús especials per a l’ocasió. Els comensals podran degustar els plats més típics de la zona amb productes de proximitat i cuina tradicional.