Pretén ser un gra de sorra més per recuperar la memòria històrica, recordar i dignificar les dones innocents que van ser brutalment perseguides entre els segles XV i XVII a Catalunya.
La instal·lació ‘Els vostres noms’ ha estat creada pels artistes Marta Esmarats i Marcelí Gutiérrez i es podrà visitar la instal·lació durant un parell de mesos en l’horari d’obertura de Can Trona. Consisteix en un collage amb pedres de diferents mides i textures extretes dels marges dels camps, en què han transferit fotografies de dones anònimes d’avui, del nostre entorn. Ulls, boques, orelles, colls, fragments de cares, que representen i homenatgen les dones que van patir aquesta persecució. Les pedres també tenen impresos noms de dones reals, que van ser perseguides, i un àudio amb text dramatitzat situa el visitant a l’època per reviure els fets.
Actualment, es troba en la mateixa sala on hi ha exposada l’acció artística del 8 de març, que reivindica la diversitat de cossos i que va ser pintada per diverses artistes i veïnes de la Vall.
Catalunya va ser un dels focus mundials de la cacera de bruixes.
No eren bruixes: eren dones, i van morir perquè les seves vides no s’ajustaven a les normes de l’època. No va ser la Inquisició qui les perseguia, a Catalunya, batlles i senyors feudals van ser els responsables de la majoria de les matances, amb la complicitat dels veïns i les veïnes. En una societat impregnada de misogínia, amb desastres climàtics i misèria es van perseguir més d’un miler de dones entre els segles XV i XVII. Se les va torturar i més de mil van ser executades.