La muntanya serà la protagonista a La Vall d’en Bas les pròximes setmanes

Després de dos anys de pandèmia, enguany arriben dos festivals de muntanya que s’organitzen amb el suport del GECA i la FEEC

El primer esdeveniment serà el III Bas Mountain Festival i tindrà lloc el 30 d’abril.

Es tracta d’un acte que ja fa tres anys que se celebra al municipi amb l’objectiu d’enaltir i compartir els coneixements i els valors que envolten el món de la muntanya. 

Coorganitzat entre l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, el GECA i la FEEC, durant el tercer Bas Mountain Festival tindran lloc diverses taules rodones, conferències i projeccions de documental. Tots aquets actes són la prèvia perfecte per la Lletissonada, la gran caminada de la Vall d’en Bas, que tindrà lloc el dia 1 de maig.

El III BMF es desenvoluparà de la següent forma:

9.30 h, benvinguda institucional.

10 h, taula rodona per a debatre sobre “L’ús i l’abús de la muntanya” amb Xevi Puig (director del PNZVG), Sara Sánchez (tècnica del Consorci de l’Alta Garrotxa), Laura Plana de CIVIVA (arquitecte experta en mobilitat sostenible) i Pere Gelis Torró (membre del GECA). Seguidament, el públic podrà participar i fer preguntes. En aquest debat també hi haurà una fila 0 amb les següents persones: Anna Estella, Subdirectora general d’Educació Ambiental (Dep. Acció Climàtica de la Generalitat); Maria Guirado, tècnica de patrimoni natural a la Diputació de Girona, Gemma Canalias, presidenta de Turisme Garrotxa; Gerard Xifre, president de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, Jordi Güell, regidor d’Urbanisme i Habitatge de l’Ajuntament d’Olot, Àrea de Natura de la FEEC.

Un cop acabat el debat, a les 13h es podrà gaudir d’una ponència sobre l’expedició de Charles Lyell a Catalunya, fent èmfasi en el seu pas per la Garrotxa. La xerrada titulada: “La ruta de Lyell a Catalunya (1830) com a eix argumental per impulsar un sender de llarg recorregut en pro de la divulgació de la geologia” anirà a càrrec d’Isaac Camps, geòleg i editor científic.

A la tarda, els assistents podran gaudir d’una conversa entre Quim Pons de la FEEC i la famosa alpinista Mireia Miró, una de les dones atleta amb més bon resultats internacionals en curses per muntanya i esquí de muntanya. Tot seguit es passarà el documental: “TRAD: La Badalona als Cingles del Bertí”, que ens parlarà sobre els pioners del món de l’escalada així com del mantenim i recuperació de les primeres vies que es van obrir. Finalment, s’acabarà la jornada a les 18h amb la projecció de  “El Balandrau, infern glaçat” amb col·loqui posterior, en el qual participaran membres del GRAE i del grup de Muntanya dels Mossos d’Esquadra. Totes les xerrades i presentacions s’emetran per streaming pel Canal de YouTube de Can Trona, excepte els documentals que només es podran veure de forma presencial. 

L’altre gran festival que també tindrà lloc a la Vall d’en Bas els dies 14 i 15 de maig serà la quarta edició de les Jornades Nacionals de Senderisme organitzades pel Comitè Català de Senders de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) amb el suport de l’Ajuntament i el GECA. Podeu trobar més informació sobre aquestes jornades en el següent enllaç, tot i que la programació detallada d’aquesta serà desvetllada més endavant: https://www.feec.cat/actualitat/noticies/les-jornades-nacionals-senderistes-a-la-vall-den-bas/