La Vall d’en Bas acull el primer Fòrum d’Ecotursime, Natura i Sostenibilitat de Catalunya

Durant dos dies prop de 200 professionals del sector de l’ecoturisme de Catalunya es donen cita al nostre municipi. L’Agència Catalana de Turisme va escollir Turisme Garrotxa per ser amfitriona d’aquest primer fòrum i aquest s’ha acabat desenvolupant a Can Trona.

El fòrum compta amb més de 35 ponents debaten sobre les tendències internacionals del turisme de natura, la perspectiva de l’usuari i els espais de treball amb xarxa. El Fòrum també compta amb sessions participatives i sortides de camp per la Garrotxa, com per exemple la que es farà demà al Mas la Coromina. L’esdeveniment ha estat convocat per la Taula d’Ecotrusime de la Generalitat en el marc de l’Any Internacional del Turisme Sostenible pel Desenvolupament.

 

A continuació podeu trobar la nota de premsa de la Generalitat de Catalunya.

IMG_7888

 

IMG_7890

 

IMG_7898

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Èxit de participació al Fòrum d’Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat que ha començat avui a la Garrotxa

 

  • La trobada, que se celebra avui i demà a la Vall d’en Bas, compta amb l’assistència de prop de 200 professionals vinculats a aquest sector

  • En el marc d’aquest acte, l’Agència Catalana de Turisme (ACT) ha presentat la nova marca de promoció i comercialització Ecoturisme

 

El director general de Turisme, Octavi Bono, ha inaugurat avui el primer Fòrum ENS (Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat) que té lloc avui i demà a la Garrotxa, i que compta amb l’assistència de prop de 200 professionals del sector. En l’acte d’inauguració també han participat el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el president de Turisme Garrotxa, Eduard Llorà; i l’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat.

El director general de Turisme ha explicat que “aquest Fòrum és una de les iniciatives més visibles d’aquest any dedicat al turisme sostenible pel desenvolupament. Un any en què treballem per aplicar determinades pautes per tal que des del sector turístic s’integri la sostenibilitat de manera natural, decidida, rigorosa i continuada. I des de totes les seves vessants, no només la mediambiental, també la social, cultural i econòmica”.

La voluntat de la Generalitat de Catalunya és convertir el primer Fòrum d’Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat en un punt de trobada estratègic pel sector i confirmar, així, la seva aposta per aquest sector. Aquesta cita, convocada per la Taula d’Ecoturisme de la Generalitat en el marc de l’Any Internacional del Turisme Sostenible pel Desenvolupament, té lloc al Centre de Cultura i Natura Can Trona, a la Vall d’en Bas.

 

Valoració de les dades d’ocupació turística del pont del 12 d’octubre

El director general de Turisme, Octavi Bono, també ha fet referència a les últimes dades rebudes sobre l’activitat turística de Catalunya durant el passat pont del 12 d’octubre. Bono ha assegurat que “el comportament turístic s‘ha mogut en paràmetres de força normalitat al conjunt del país. Les comarques de Lleida han tingut ocupacions de fins el 90% a les zones de muntanya, a les comarques gironines l’activitat ha estat d’un 80%, i pel que fa a la Costa Daurada els allotjaments han mantingut una ocupació també satisfactòria del voltant del 70%”.

El director ha afegit que “en el cas de la ciutat de Barcelona, l’activitat s’ha situat sobre el 80%, uns 10 punts per sota respecte les xifres de l’any passat”.

 

35 ponents i treball en xarxa en el Fòrum ENS

Durant aquests dos dies, més de 35 ponents debaten sobre les tendències internacionals del turisme de natura, la perspectiva de l’usuari i els espais de treball en xarxa. El Fòrum també compta amb sessions participatives, sortides de camp i la presentació d’iniciatives exemplars davant els reptes de l’ecoturisme a Catalunya.

 

El Fòrum ENS està organitzat per la Direcció General de Turisme, en col·laboració amb el portal especialitzat Escapadarural.com, encarregat de l’assistència tècnica, i amb Turisme Garrotxa, amfitrió local de l’esdeveniment. També compta amb el suport dels patronats de Turisme de les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, així com del projecte Tàndem.

 

Nou programa de treball de l’ecoturisme català

En el marc d’aquest fòrum, el director de Màrqueting de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), Jordi Secall, ha presentat la nova marca de promoció Ecoturisme.

Amb la voluntat de disposar d’un programa de treball específic que cobrís aquest àmbit, i en consens amb els membres de la Taula d’Ecoturisme, l’ACT crea aquesta marca per aglutinar a totes aquelles empreses que treballen de manera segmentada aquest producte. Es tracta d’agrupar aquelles experiències on la motivació general és la d’estar en contacte amb la natura gràcies a activitats que permetin la contemplació, l’observació i la participació en la conservació del medi, sempre de manera respectuosa.

En poden formar part agències de viatge especialitzades, allotjaments preparats i sensibilitzats per atendre aquest tipus de turista; entitats de promoció turística; empreses de serveis i activitats com ara observació de fauna, itineraris en rius i espais marins, passejades per espais d’interès geològic, fotografia de natura, observació del cel, ecoturisme científic, activitats educatives als parcs, etc. Cal destacar que Catalunya compta amb més del 30% de la superfície protegida, per tant els parcs són infraestructures clau que permetran la creació del producte turístic.

A través d’aquesta nova marca, l’ACT es proposa posar en valor l’oferta d’activitats de les empreses adherides amb orientació a la demanda; oferir plataformes de promoció i comercialització; i augmentar el nombre de turistes que consumeixen turisme de natura, actiu i  aventura posicionant Catalunya com a destinació de referència.

 

La tasca de l’ACT té en compte els principis bàsics establerts en el Pla NATURCAT 2020:

  • Contribuir a la conservació del patrimoni natural i cultural dels espais naturals que es visiten, minimitzant els impactes negatius sobre l’entorn.
  • Contribuir a la millora de la qualitat de vida de les poblacions locals, promovent l’ocupació i beneficis per a les empreses del propi territori.
  • Incorporar elements interpretatius per seduir i conscienciar sobre els valors patrimonials i la seva conservació, oferint una experiència d’alta qualitat als visitants.
  • Promoure i orientar-se cap a un tipus de públic interessat en observar i conèixer els valors dels espais naturals.
  • En el cas d’activitats que es realitzin dins un espai natural, cooperar amb els seus gestors i el sector turístic, en tot el procés de l’activitat turística.

 

La marca Ecoturisme s’afegeix a la vintena de programes de treball específics i segmentats amb què l’Agència Catalana de Turisme treballa. Més de 1.000 empreses i entitats del sector turístic català ja hi estan adherides.