La Vall d’en Bas crea l’Escola de Campaners Llorenç Llongarriu

Antigament, el so de les campanes era omnipresent i constituïa un dels elements més importants del paisatge sonor dels nostres pobles. Amb la voluntat de recuperar el patrimoni immaterial, l’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha creat una Escola de Campaners, que serà pionera a Catalunya, amb la col·laboració de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya i el Bisbat de Girona.

L’Escola neix amb la voluntat d’ajudar a preservar i recuperar els tocs tradicionals de les campanes, que són part del patrimoni immaterial de la Vall d’en Bas. L’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, ha manifestat que “des de l’Ajuntament sempre hem fet una aposta clara per la cultura i l’educació, però també per les costums, creences, el territori, la natura i els valors. Creiem fermament que la cultura és el cor d’un poble i d’un país, i sense cor difícilment podem sobreviure”.

El coneixement del llenguatge de les campanes i de les tècniques tradicionals per fer-les sonar gairebé s’ha perdut completament i, en l’actualitat, no hi ha cap campaner a la Garrotxa que toqui les campanes a mà de manera periòdica. Tanmateix, a Joanetes hi ha un cas únic de conservació d’aquest coneixement: Llorenç Llongarriu encara recorda els tocs i la forma de fer sonar les campanes, i ha sigut qui va transmetre aquest coneixement al seu fill, Albert Llongarriu, per fer possible aquest nou projecte. Per aquest motiu, l’escola portarà el nom d’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas Llorenç Llongarriu.


Joanetes, la seu de l’Escola de Campaners

Des del 2020, l’Ajuntament està treballant en un projecte conjunt amb el campanòleg garrotxí Xavier Pallàs per crear una Escola de Campaners a la Vall d’en Bas. Aquest octubre, el projecte es farà realitat i l’Escola tindrà la seu al campanar de Sant Romà de Joanetes. Xavier Pallàs, qui serà el director de l’Escola, ha explicat el perquè de l’elecció d’aquest campanar com a seu de l’Escola: “Una de les característiques idònies és que compta amb quatre campaners, que permet que es puguin seguir tocant tal com es feia en un passat, i pel bon estat de conservació que mostra”.

El primer curs de l’Escola de Campaners començarà a mitjan octubre i acabarà a finals de juny. Comptarà amb nou classes teòriques i pràctiques i una mostra de tocs final. S’oferiran dotze places per a alumnes entre 14 i 74 anys. La part teòrica es farà conjunta a Can Trona- Centre de Cultura i Natura i la part pràctica al campanar de Sant Romà de Joanetes, en grups de sis alumnes. “L’Escola vol contribuir a formar una nova generació de campaneres i campaners, que mantinguin vives les campanes, recuperant els tocs manuals i les formes tradicionals de tocar”, ha explicat Lluís Amat.

Entre els continguts que s’ensenyaran al curs, destaca la creació d’una nova consueta de campaner, on es recullin els tocs manuals del campanar i on s’estableixi un calendari per interpretar els tocs en dates o esdeveniments assenyalats.

Les inscripcions s’han obert avui, 25 de setembre, i es tancaran el dimarts 10 d’octubre, quatre dies abans que s’iniciï el curs. Per a més informació sobre el curs, podeu consultar la pàgina web escoladecampaners.com, on trobareu tota la informació relacionada amb l’Escola de Campaners de la Vall d’en Bas.

escoladecampaners.com