La ciència de l’etnobotànica arriba a Can Trona

L’etnobotànica investiga les relacions entre els grups humans i el seu entorn vegetal. S’interessa per determinar els usos tradicionals i l’aprofitament que s’ha fet de les plantes en diferents cultures i temps històrics. En definitiva, es tracta, d’una disciplina en la qual cultura i natura estan molt lligades i que, per tant, encaixa de ple amb els objectius de Can Trona – Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas. Un equipament que aquest 2021 s’ha centrat en elaborar una programació per cicles molt lligada als objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Aquest proper mes de juny des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas proposem un nou cicle d’activitats lligades als usos de plantes i herbes. Durant tres dissabtes seguits es podrà gaudir d’una sèrie de propostes ben diverses entre elles però que tenen com a eix vertebrador l’etnobotànica.

La primera tindrà lloc el 5 de juny i es tracta d’una sortida a la natura i un taller de cuina. A les 10h del matí es sortirà de l’aparcament de Can Trona i es farà una petita excursió per a reconèixer plantes silvestres comestibles. Seguidament, s’ensenyarà a fer una recepta amb les varietats recollides.

Tant la sortida com el taller, que valen 3 euros per persona, aniran a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant, un col·lectiu de l’Anoia, que està treballant a nivell de tot Catalunya per a recuperar i popularitzar els usos que els habitants d’un determinat territori donaven a les plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals, adaptar-les a la realitat del segle XXI. És a dir, posar de nou a disposició de la societat aquestes espècies i els seus productes derivats, per tal que siguin utilitzats amb normalitat en el quotidià. Per aconseguir-ho treballen en diversos àmbits: la recerca, la divulgació, la dinamització territorial, l’assessoria i la venda de llavors. De fet, la seva tasca, que inclou la publicació de tres llibres, ha estat reconeguda i premiada en diverses ocasions. El 2019 van rebre el premi al compromís per part d’Òmnium Cultural.

Per tot això, s’ha volgut portar-los específicament a ells a la Vall d’en Bas, ja que a més d’oferir-nos una activitat interessant, la població local podrà conèixer la tasca del col·lectiu i, qui sap, si també intercanviar coneixements i obrir noves perspectives.

La segona activitat tindrà lloc el 12 de juny a les 10h del matí als exteriors de Can Trona. Es tracta d’un taller d’elaboració de ratafia artesana amb herbes de la Vall d’en Bas, ja que com marca la tradició és pels volts de Sant Joan que s’han de recol·lectar les plantes que fan falta per a l’elaboració d’aquest licor. En aquesta ocasió s’ha encomanat la tasca a l’Eva Rosich, veïna de Puigpardines que fou escollida per anar al Festival FolkFest de Washington representant el municipi l’any 2018, precisament pel seu coneixement de les varietats de plantes locals, que és inabastable. El preu de l’activitat serà de 5 euros. Cada participant es podrà endur una petita mostra a casa.

Finalment, el 19 de juny es durà a terme un taller d’antotípia: fotografia sostenible amb pigments vegetals. Les antotípies són fotografies que s’elaboren amb un procés que té com a base els pètals de flors triturats amb altres plantes que són fotosensibles i poden ser utilitzats per fer còpies fotogràfiques sense elements químics. A través dels coneixements de la fotògrafa Marta Garcia Cardellach, en aquest taller s’aprendrà com elaborar l’emulsió fotogràfica i com fer les exposicions a la llum solar. El preu de l’activitat són 5 euros per persona, cada participant s’endurà un marc de fotos i dues antitípies. Es podrà escollir entre venir a la 1a sessió: d’11h a 12.30h o a la 2a sessió: de 17h a 18.30h.

En les tres activitats es treballen dos ODS: Salut i Benestar (ODS 3) i Consum i producció responsables (ODS 12). Per apuntar-se a les activitats cal inscripció; s’ha d’enviar un correu a cantrona@vallbas.cat  indicant l’activitat que us interessa i les persones que sereu. Places molt limitades!