Bona part del territori de la Vall d’en Bas el formen camps de conreu. Des de sempre, l’agricultura ha estat la base i un dels motors de l’economia del municipi. Els temps han canviat, i les formes de treballar la terra també. Ara el pagès té moltes més comoditats que abans i és pràcticament impossible veure algú fent la sega manualment.
La Vall d’en Bas, però, amb les terres més fèrtils de Catalunya, la zona on es van aixecar els pagesos que treballaven la terra a l’edat mitjana, no vol oblidar el sistema tradicional de treballar al camp. És per aquest motiu que els Hostalets d’en Bas acull any rere any el dia de la Dalla amb l’objectiu d’homenatjar aquells avantpassats nostres, en molts casos no tan llunyans, que treballaven la terra de forma manual.
El que en un principi era una trobada d’uns quants dalladors s’ha convertit amb el pas del temps en un punt de referència al calendari –l’activitat se celebra a finals de maig, principis de juny- on participen en un concurs-espectacle més de cinquanta dalladors vinguts de molts racons de les comarques gironines, però també de la resta de Catalunya i fins i tot d’Euskadi, Occitània i altres indrets de l’Estat Espanyol.
Al dia de la dalla l’acompanyen a més actuacions musicals i la Fira de la Terra, ubicada en un dels carrers més coneguts de Catalunya, el carrer Teixeda. Venir a veure el dia de la dalla és disfrutar de l’essència de la Vall d’en Bas, la nostra terra, una terra que ha donat pas a un dels paisatges més admirats de Catalunya.