La Vall d’en Bas

 

El municipi de la Vall d’en Bas conforma una unitat geogràfica i paisatgística de primer ordre. Serrats, carenes encinglerades com les de Cabrera dels Llancers, de Freixaneda o el Puigsacalm envolten prats i boscos de faigs, alzines i roures fins a arribar a la plana d’en Bas. Una plana que posseeix un dels sòls més fèrtils de Catalunya.

Mentrestant, una munió de rieres i rierols solquen la plana abocant les seves aigües al riu Fluvià, després que aquest s’hagi format en saltar dels cims de Falgars. La vall té una extensió de 90,5 km² i rondeja els 500 metres d’alçada sobre el nivell del mar. El Puigsacalm i el massís de Santa Magdalena formen una de les siluetes més característiques de l’entorn. Des dels seus cims amb una alçària de 1.515 metres es pot gaudir de magnífiques panoràmiques sobre bona part de Catalunya.

El municipi de la Vall d’en Bas es va crear l’any 1968 per la fusió dels antics municipis de Sant Esteve d’en Bas, Sant Privat d’en Bas, Joanetes i la Pinya. Amb la unificació es recuperava part de l’estructura de l’antic vescomtat de Bas, i es convertia en un dels municipis més grans de la comarca. La concentració de terres agràries entre els pagesos de la vall -concentració parcel·lària- i la creació de la cooperativa d’agricultors, a principis dels anys 70, van donar un notable impuls a l’activitat agrícola de la zona, i van dibuixar l’actual traçat de carreteres que comuniquen els diversos nuclis de població i veïnats.

Però la Vall d’en Bas també és història, essent terra de remences. El municipi encara conserva la masia on va néixer el cabdill dels pagesos Francesc de Verntallat. Finalment, cal esmentar dos nuclis catalogats com a conjunts històrics-artístics; la Vila del Mallol, ubicada sobre un turó i que fou durant segles la capital administrativa del vescomtat de Bas, i el nucli d’Hostalets d’en Bas, el qual té els seus orígens en uns hostals situats al peu de l’antic camí ral que anava d’Olot a Vic.

En definitiva, un conjunt d’indrets dotats d’innegable interès, on el tracte amable i hospitalari de la seva gent faran amena i enriquidora la vostra estada a tots aquells que ens vulgueu visitar.