El poble de Joanetes s’enfila en un entorn muntanyós i enfaixat de gran bellesa. Com a taló de fons, el massís escarpat i feréstec del Puigsacalm, dota a aquest nucli de gran personalitat. Un creixement urbà integrat i sostingut en un entorn tan privilegiat fa que se’l compari sovint com un poble de pessebre. De fet, cada any durant les festes de Nadal s’hi representa un pessebre vivent amb gran èxit.
Des de Joanetes la carretera ens conduirà fins al Coll de Bracons, i si el dia és clar, es pot gaudir d’una vista d’amplis horitzons sobre les terres de llevant, i fins i tot es pot arribar a veure la badia de Roses.
L’edifici més vistós i representatiu de Joanetes és la seva església. Consagrada a Sant Romà, es troba documentada el segle XII. L’estil romànic d’aquest temple és un dels més interessants de la Vall. Malgrat els desperfectes que va patir a conseqüència dels terratrèmols del segle XV, se’n conserven originalment la façana, els arcs torals i la pica baptismal.
MASSÍS DEL PUIGSACALM
És el conjunt muntanyós més emblemàtic de la Vall. Amb el pic del mateix nom (1.515 .) és un dels més alts de la comarca i gaudeix d’una vista panoràmica sobre bona part de Catalunya, des del Canigó fins al Montseny i des de la Mediterrània fins a Montserrat i serralades del Berguedà. S’hi pot accedir des del mateix Coll de Barcons, a través del camí de Font Tornadissa, que transcorre majoritàriament dins el terme de Sant Pere de Torelló a Osona i enllaça amb altres camins. En els darrers trams es pot continuar el recorregut en direcció a Santa Magdalena i el Pla Traver.
També des de Joanetes surten alguns camins per pujar al Puigsacalm, com el camí dels Ganxos. Aquest és més exigent i s’afronta per la imponent silueta de la cinglera de Santa Magdalena.
EL PESSEBRE VIVENT DE JOANETES
Cada any, pels volts de Nadal, el poble de Joanetes es transforma en una màgica icona pessebrística que atrau i deixa astorats a milers de visitants.
El que va començar com una petita representació de poques escenes a l’hort de la rectoria de l’església s’ha convertit en una gran escenografia que no deixa ni un racó del poble buit. Mobilitza més de quatre-centes persones i rememora digna i meravellosament més de mig centenar d’escenes pròpies de Nadal.
Joanetes reviu la il·lusió de Nadal des del nucli del poble a tots els racons del seu privilegiat entorn. Un element especialment simbòlic i molt bonic per aquestes dates és el muntatge de l’estrella il·luminada més gran del món. Es troba inscrita en el llibre dels rècords Guiness i cada any la gent del pessebre la instal·la al cim de la cinglera de Santa Magdalena. Feu clic per anar a la pàgina web del pessebre vivent.