Sant Privat

El nucli més primitiu s’assenta en un fons muntanyós de gran bellesa natural. Presideix l’horitzó un altiu penya-segat on es recullen les aigües de boscos i cingleres, donant lloc a un espectacular salt d’aigua, conegut com el Salt del Sallent. Les aigües segueixen el seu curs riu avall -riu Gurn- que fent saltirons sobre les pedres forma gorgues o piscines naturals que conviden a banyar-s’hi.

L’església i un reduït grup de cases encerclen estratègicament la plaça, que queda tancada i a la qual s’accedeix per un pòrtic amb volta, per sota d’una de les cases.

La primera referència documentada que es posseeix de l’església de Sant Privat data de l’any 1017.

PUJADA AL SANTUARI DE LA VERGE DE LES OLLETES I L’ERMITA DE SANTA MAGDALENA DEL MONT 

Aquesta és una excursió que requereix unes dues hores de decidida, però agradable ascensió i que gaudeix de molta tradició per aquestes contrades.

Poc abans d’entrar al nucli antic de Sant Privat es pot continuar en vehicle uns dos quilòmetres per la carretera a mà esquerra fins a arribar al restaurant de Can Turó. A mig camí s’hi troba una magnífica pineda i l’àrea de pícnic dels Pins, on les gorgues del Gurn permeten gaudir d’un bon bany. Un cop a can Turó, havent-hi deixat el vehicle, neix el caminet que ens guiarà en més o menys una hora fins a l’ermita de les Olletes.

Es tracta d’una antiga i petita capelleta que rebia tantes corrues de devots que va propiciar entre 1855 i el 1895 l’excavació d’una balma encara més gran a la roca viva de la muntanya, quedant a cinc metres d’alt per vuit de fondària i 4 d’amplada. Una imatge d’alabastre de la verge reposa al seu interior, i a la part superior de la reixa de l’entrada hi ha forjades unes olles petites que han donat lloc al nom d’aquest santuari. A pocs metres de la capella un caminet ens apropa a la font de les olletes.

Ja reprenent la ruta d’origen i en tres quarts d’hora, un camí pedregós i fent ziga-zagues ens conduirà dalt l’ermita de Santa Magdalena del Mont. En el passat fou Sant Corneli i va tenir el rang de Priorat, amb canonges regulars de l’orde de Sant Agustí. Les primeres notícies documentades daten de l’any 998.

L’església es va modificar el segle XVIII, però conserva l’absis i la volta semicircular de la seva primitiva estructura romànica. Al costat de l’ermita hi trobem el refugi Emili Triadú, que havia estat una antiga masoveria. Per a utilitzar-lo cal posar-se en contacte amb l’ajuntament. Si finalment pugem al capdamunt del rost –zona de les antenes – (Puig Corneli) l’esforç es veurà premiat amb una espectacular panoràmica.

EL SALT DE SALLENT
Està situat a la riera del Sallet. Es pot accedir a la part alta del Salt des del mateix parc de Can Turó, a Sant Privat, a través de dos camins: el camí dels matxos i el camí de les Escales, un per cada costat del salt. Un cop a dalt es pot contemplar una panoràmica excel·lent de la plana d’en Bas i de bona part de la Garrotxa. També es pot enllaçar amb camins procedents de Sant Privat i de Joanetes.