Cuina Remença

La Marca Cuina Remença agrupa tots els establiments de restauració del municipi de la Vall de Bas i pretén que els identifiqui sense posar restriccions en aquells establiments com poden ser Cases Rurals que també elaboren menjar o altres. S’ha escollit el nom de Remença per la història del municipi: pel fet de ser feu de les revoltes remences a l’edat mitjana, per ser la terra originària de Francesc de Verntallat (cabdill remença) i per tenir ja el nom relacionat amb el municipi; Vall d’en Bas, terra de remences. Hi ha altres raons per haver escollit aquest nom, com pot ser la marxa Cicloturista Terra de Remences o la mateixa promoció turística que es fa des del Patronat Municipal de Turisme amb aquest nom. La Cuina Remença es basa en productes del camp, de l’horta i del bosc. Som fills de la terra que ens alimenta i ens dona els seus fruits.

Aquí hem de remarcar la importància de la patata. Aquest tubercle té un gran valor en l’agricultura del poble aconseguint ser un dels principals cultius actuals. Actualment, podem trobar les varietats més comercials, però s’està treballant en la recuperació de varietats que es cultivaven antigament al territori i s’intenta divulgar el seu consum i les seves característiques amb la creació l’any passat de les primeres Jornades de la Patata dels Hostalets d’en Bas.

Seguint amb els tubercles trobarem els Naps Negres o naps de muntanya. Aquests naps de pell negra, però amb polpa blanca són el clar exemple del tresor de la nostra terra donant una dolçor excepcional a un producte que hem de saber posicionar i donar la importància que es mereix.

Els llegums actualment a la nostra comarca tenen una gran importància, i la Vall d’en Bas juntament amb els seus agricultors no en vol ser menys. Per aquest motiu tenim Fesols de la tavella grisa, Mongetes del Ganxet, Cigrons… Tots ells fan que aquests productes tan humils ens facin gaudir de valent amb diferents elaboracions.

Pel que fa a cereals podem trobar tots tipus de productes, el principal dels quals és el blat. Abunden a la vall els conreus de blat de moro, del qual se n’elabora el farro (farina de blat de moro) i tots els seus derivats. La imatge d’aquests conreus forma part del paisatge característic de la Vall d’en Bas.

També hi ha cria de carn, sigui bovina o porcina. La millor vedella, els embotits o la multitud de productes provinents del porc; peus, galtes o una simple però extraordinària botifarra.

La cuina remença té un lema: De la terra als fogons.