Cada any, a diferents països del món, la primera setmana de maig es dedica a la Setmana Internacional del Compost, una iniciativa que serveix per informar i promoure l’ús del compost, explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis. A més a més, a cada edició es reforça un missatge relacionat amb el compostatge. El d’enguany se centra en el cercle: Conrea, menja, COMPOSTA, fertilitza, conrea.
Aquest cicle posa en valor els materials orgànics convertint-los en recursos (compost) que són utilitzats com a fertilitzants en el sector agrari, afavorint sòls més sans que produiran aliments, que un cop consumits, poden generar nous residus que es tornen a compostar, de manera que comença de nou el cicle. El compost aporta molts beneficis als nostres sòls, contribueix a l’increment de la matèria orgànica, l’activitat biològica, la biodiversitat, millora la fertilitat, l’estructura i retenció hídrica, prevenint així la seva erosió i degradació. A més, el cicle de la matèria orgànica i l’ús del compost afavoreixen l’economia circular i la lluita contra el canvi climàtic.
Aquí us expliquem què és el compost i aquí aprendreu com compostar.
Les dades de compostatge a la Garrotxa
En motiu d’aquesta Setmana Internacional del Compost, des de la Garrotxa, els tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA) han col·laborat amb l’Agència de Residus de Catalunya en l’elaboració d’una sèrie de vídeos sobre l’ús del compost. Concretament, han col·laborat explicant el funcionament de la Planta de Compostatge de la Garrotxa i el servei de jardineria d’Olot, que aplica el compost provinent de la planta als jardins de la ciutat.
En relació al compostatge a la comarca, destaca que cada ciutadà de la Garrotxa selecciona de mitjana, diàriament, 0,17 quilos de matèria orgànica, xifra que està per sobre els 0,15 quilos de nivell mitjà a Catalunya. Durant el 2020 es van generar unes 3.600 tones de matèria orgànica, que van ser tractades a la planta de compostatge. La matèria orgànica està formada per restes de la preparació del menjar, restes sobrants de menjar i aliments en mal estat i restes vegetals de mida petita i tipus no llenyós (gespa, fullaraca, rams de flors, etc.). Després de ser dipositat al contenidor marró, el material recollit és traslladat a la planta de compostatge comarcal, en funcionament a Olot des de fa 16 anys, on es realitza el tractament corresponent, que consisteix en la descomposició d’aquest residu controlant les condicions de temperatura, oxigen i humitat. Aquesta planta es caracteritza per la capacitat de tractar tant la matèria orgànica com els fangs procedents de les depuradores públiques. El resultat d’aquest procés és el compost, amb nombrosos beneficis i aplicacions.
El compostador comunitari de la Vall d’en Bas
Aquests últims mesos la brigada ha estat treballant per adequar la zona del compostador comunitari, situat a Sant Esteve d’en Bas. Si ha fet una inversió de 4.500€, destinats a la netejar l’esplanada de darrere, on la brigada gestionarà les restes vegetals que els veïns vagin dipositant per poder crear posteriorment compost. La parcel·la del costat també ha estat habilitada per a ús de la brigada. D’aquesta manera recuperem aquest espai i engeguem una nova gestió de les restes vegetals.
Us recordem que en podeu fer ús sempre que ho necessiteu com a veïns (els jardiners professionals no poden utilitzar aquest servei). Podeu agafar compost per a ús personal i hi podeu dipositar restes vegetals sempre sense bossa i separant-les segons si són brancada (restes de mida més gran i llenyoses) o herbes i fullaraca (restes de mida més petita i no llenyoses).
Precisament des d’avui, aquest compostador compta amb una nova cartelleria on hi trobareu detallada tota aquesta informació.