Neix l’Agrofest, el festival de la pagesia de la Vall d’en Bas

La vitalitat del sector primari de la Vall d’en Bas es posa de manifest amb el llançament de l’Agrofest, el Festival de la Pagesia. Un esdeveniment que oferirà una àmplia gamma d’activitats destinades a tota la família amb l’objectiu de donar a conèixer les iniciatives agroalimentàries del municipi.

Programat pel dia 8 de juny de 2024 a la Cooperativa Verntallat, el Festival de la pagesia promet ser una experiència única, rica en diversió i continguts per a tots els gustos. Hi haurà activitats lúdiques, però també espais per a reflexionar sobre l’estat actual del món rural. Hi trobareu des de tallers pràctics de fer planter o formatge, fins a xerrades informatives, passant per conta contes, tastets, mostra de productes locals i actuacions musicals en directe.

Es tracta de la tercera experiència que es coordina des del Grup Motor Alimentem la Vall, la Cooperativa Verntallat i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, després de l’organització de visites a granges durant les festes majors l’estiu passat, així com la caminada gastronòmica ‘Tasta la Vall’ que es va fer aquesta tardor. De fet, es podria dir que les aliances i l’experiència generades per aquestes primeres activitats han donat la motivació, energia i experiència per a fer néixer l’Agrofest.

Programa

Es començarà a dos quarts de cinc de la tarda amb un contacontes rural a càrrec de la Pepa Contes. Una activitat gratuïta i oberta a tothom que captivarà a públics de totes les edats amb relats sobre la pagesia, l’alimentació i la natura.

Paral·lelament, la gent es podrà apuntar a tallers pràctics com el ‘Fem Planter‘ de varietats locals d’hortalisses, conduït per Pilar Martínez i Isaac Bosch de l’associació Milfulles. Així com, al de ‘Fem Formatge fresc i recuit’, dirigit per Paula Fonollà de la Formatgeria Xauxa, una experta en l’art d’elaborar formatges artesanals. Els assistents tindran l’oportunitat d’aprendre els secrets d’aquest ofici ancestral i fins i tot elaborar els seus propis formatges per emportar-se a casa. Els tallers tenen un preu de 3 euros i s’han de comprar anticipadament a la web de Can Trona.

En un altre espai del mateix recinte, els visitants podran gaudir d’una sessió de maquillatge rural amb Edurne Bordas de Món Viu, experimentant amb pigments naturals que reflecteixen l’essència del paisatge local. A més a més, i durant tota la tarda, els visitants podran participar en passejades amb tractor per la cooperativa tenint l’experiència de què se sent al fer una volta pels camps acompanyats d’un pagès.

Tot seguit, qui en tingui ganes podrà assistir a una taula rodona sobre la pagesia i la gastronomia amb uns convidats molt especials: la cuinera Ada Parellada, la veterinària i representant de la Plataforma Pagesa, Imma Puigcorbé, i el ramader i membre del Grup Motor Alimentem la Vall, Moisès Mont.

A continuació, hi haurà una mostra de productes i tastos de producte local elaborats per obradors i restaurants, així com food trucks per a poder menjar i beure amenitzades amb música ambient i un concert del Grup Mam i Pipa. També hi haurà expositors de venda de producte.

El clímax de la nit serà el concert de Di-versiones, que posarà punt final a aquesta jornada plena d’emocions i descobriments. Acabarem celebrant la gran diada del sector primari amb aquesta actuació, seguida de Dj Capde per a tenir una experiència ben completa. Les entrades als concerts es poden comprar a la web de la Cooperativa.

L’Agrofest representa una oportunitat única per connectar amb les arrels rurals i fer valdre el sector primari de la Vall d’en Bas com un dels valors diferencials del municipi.