Can Trona i el Pehoc realitzaran un projecte d’investigació sobre la cultura de l’aigua a la Vall d’en Bas

Can Trona, Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, i el Patronat d’Estudis Superiors d’Olot i Comarca han obtingut un ajut de l’Institut Ramon Muntaner per a un projecte d’investigació sobre la cultura de l’aigua a la Vall d’en Bas. L’organisme ha respòs favorablement a la seva sol·licitud a la convocatòria per a projectes d’investigació de difusió cultural i els atorga gairebé 2.000 euros per dur-lo a terme. El seu ha estat el tercer més ben puntuat dels gairebé quaranta projectes presentats.

El projecte d’investigació de Can Trona i el Pehoc, que compta també amb el suport de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, vol investigar els usos i la gestió de l’aigua a la Vall d’en Bas des d’una mirada etnològica. Sota el títol ‘La Cultura de l’aigua a la Vall d’en Bas: usos, gestió i patrimoni hidràulic entorn el riu Fluvià’, la voluntat del projecte és estudiar les relacions socials i econòmiques entorn a l’aigua amb una visió transversal al llarg del temps. L’investigador garrotxí Xavier Solà dirigirà l’estudi en el que s’aplicarà una metodologia interdisciplinària entre la geografia, la història de l’art, l’arquitectura i l’arqueologia.

Més enllà de l’interès social, cultural i històric del projecte i les seves conclusions, els resultats també serviran, entre altres, per la realització d’una exposició temporal a Can Trona, la creació de material pedagògic per fer rutes a la Vall d’en Bas i difusió a través de les noves tecnologies.

Cal destacar que actualment hi ha pocs equipaments culturals que dediquin temps i esforços a la investigació. Amb la seva participació directa en aquest projecte, Can Trona entra per primera vegada en el món de la investigació amb la voluntat de fomentar la recerca etnològica a la Vall d’en Bas, un territori ric en aquest àmbit però molt poc estudiat.