Habitatge

La mobilització dels habitatges buits a la Vall d’en Bas

L’estudi dels habitatges buits a la Vall d’en Bas es va iniciar l’any 2020. Es va posar fil a l’agulla fent entrevistes a persones de cada poble de la Vall, coneixedores de la situació dels habitatges, per determinar quins estaven buits segons criteris de la Generalitat (aquells que durant els dos darrers anys havien estat sense ocupar) i es va consultar el cadastre per obtenir informació de cadascun d’aquests habitatges. Van resultar detectats uns 150 habitatges buits al municipi. Durant el 2021 s’acabaren de fer les fitxes descriptives amb les característiques bàsiques de cada habitatge buit i la seva ubicació en el terme municipal.

L’àmbit principal del projecte és el de les polítiques socials, ja que l’objectiu primordial és garantir el dret a l’habitatge. La mobilització d’aquests habitatges respon a les demandes que s’han fet arribar al govern del municipi i que, bàsicament, són de dos tipus: d’una banda, joves nascuts o no als nostres pobles de la Vall, que busquen una residència al municipi per poder emancipar-se i desenvolupar-hi el seu projecte de vida i, de l’altre, joves parelles amb fills que es volen traslladar a viure a les nostres contrades i fer-hi arrels. Donar resposta a aquestes demandes suposaria no perdre aquests actius tan importants pel municipi: la joventut i les famílies joves.

Pel que fa als habitatges buits, l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, des de fa dos anys, ha posat en marxa una línia de subvencions per tal que els propietaris hi puguin realitzar millores per posar els immobles al mercat. Són ajudes encaminades a reduir el consum energètic, la instal·lació de plaques solars i/o fotovoltaiques i el canvi de calderes de gasoil a biomassa, entre d’altres.

En aquesta secció de la web municipal, dedicada a l’Habitatge a la Vall d’en Bas, esperem que hi trobeu informació útil sobre la normativa, els serveis tant en l’àmbit de l’administració pública com de l’àmbit privat sobre habitatges, ajudes i subvencions i exemples i models de lloguer i venda d’habitatges.


 

Programa d’actuació municipal d’habitatge

L’Ajuntament està en fase de redacció del Programa d’actuació municipal d’habitatge de la Diputació de Girona per fomentar l’habitatge de primera residència i així millorar l’accés a l’habitatge pels habitants del municipi. La mesura té com a objectiu facilitar que les persones i les famílies puguin instal·lar-se en nuclis rurals, a través de la rehabilitació d’habitatges en desús i incentivar projectes que estimulin i reforcin l’accés a l’habitatge.

Enquesta d’habitatge

El desembre de 2023, l’ajuntament activa una enquesta d’habitatge per detectar les necessitats d’habitatge de la població. Fins al febrer de 2024, van poder participar-hi persones que viuen a la Vall i persones que volen venir a viure-hi. El resultat de l’enquesta s’emparà per redactar el Programa d’actuació municipal d’habitatge.

Documents relacionats:

Presentació dels resultats de l’enquesta.

Jornada d’habitatge

El 17 de febrer, vam organitzar una jornada sobre habitatge en què es van presentar un avançament dels resultats de l’enquesta i es va introduir el concepte de cooperativa d’habitatge, amb el projecte de cooperativa a Can Marguí. També es va parlar de les masies, com a patrimoni cultural, i de les oportunitats que ens ofereixen per viure-hi.

Documents relacionats:

Retorn de l’enquesta d’habitatge
Habitatge cooperatiu a Can Marguí: una nova manera de viure

  • Pla d'actuació municipal d'habitatge
  • Normativa sobre habitatge
  • Serveis en matèria d'habitatge
  • Subvencions i ajudes
  • Tipologia de contractes
  • Preguntes freqüents (FAQ's)
  • Calendari d'activitats
  • Borsa d'habitatge